
«نمایشگاه کتاب تهران» تبدیل به یک برند و نماد در ایران شده است
1404/02/24-19:04
سیدرضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، در هشتمین روز سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، از این رویداد بازدید کرد و با تأکید بر اهمیت این رویداد فرهنگی، آن را نماد هویت فرهنگی جمهوری اسلامی ایران دانست.
به گزارش ستاد خبری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، صالحی امیری با اشاره به اهمیت کتاب و مطالعه در رشد و توسعه فردی و ملی، گفت: نمایشگاه کتاب تهران تبدیل به یک برند و نماد در ایران شده است. حتی فارغ از اینکه چه تعداد مراجعهکننده دارد یا چقدر فروش دارد، خود نمایشگاه هویت پیدا کرده است. باید این هویت را تثبیت کرد. بعد از انقلاب، یکی از مهمترین نمادهای فرهنگی ما همین نمایشگاه بود.
وی افزود: معتقدم که دولت باید از نظام تصدیگری خارج شود و امور نمایشگاه را به نهادهای صنفی، ازجمله صنف نشر و چاپ واگذار کند. وقتی این اتفاق بیفتد، رقابت شکل میگیرد و کیفیت ارتقا مییابد. مردم بیشتر درگیر میشوند و تنوع و خلاقیت در تولید و ارائه محتوا افزایش پیدا میکند.
صالحی امیری در ادامه گفت: زمانی که در وزارت ارشاد بودم، طرحی داشتم که امور اجرایی نمایشگاه را به بخش خصوصی بسپارم. اکنون نیز همچنان معتقدم که دولت باید سیاستگذار، حامی و ناظر باشد و تصدیگری را به فعالان فرهنگی واگذار کند.
ضرورت بازشناسی اندیشه امام در نسل جوان
صالحی امیری با اشاره به لزوم بازتولید اندیشه امام برای نسل جدید اظهار کرد: بیش از هر زمان دیگری نیازمند بازشناسی و بازتولید اندیشه امام خمینی هستیم. تصویر ما از امام هنوز در دهه ۶۰ مانده، در حالیکه باید امامِ دهه اول قرن پانزدهم را معرفی کنیم. متأسفانه جامعه دانشگاهی و حوزوی، دین خود را به امام ادا نکردهاند.
وی افزود: در کتابی که درباره شهید مددی منتشر شده، حقیقت نگاه امام بیان نشده است. در حالی که امام نسبت به هتک حرمت این شهید و برخورد نامناسب با او بهشدت واکنش نشان دادند. این نشان از مدارا و عمق انسانگرایی اندیشه امام دارد. باید عرفان، اخلاق، سیاست و شریعت امام را بازتولید و با نیازهای امروز تطبیق دهیم.
تحول سبک مطالعه و تداوم علاقه نسل جوان به دانایی
صالحی امیری با اشاره به تغییر سبکهای مطالعه در جامعه ایران گفت: معتقدم که کتابخوانی کم نشده، بلکه شکل آن تغییر کرده است. نسل جوان همچنان به دانایی علاقهمند است؛ اما ممکن است مطالعه در قالب کتاب الکترونیکی، فیلم، موسیقی، یا حتی شبکههای اجتماعی انجام شود. همانطور که سینما تضعیف نشده، بلکه سبک تماشای فیلم تغییر کرده است، کتابخوانی نیز به مسیر تازهای رفته است.
او افزود: امروز معیار خرید کتاب کاغذی نیست؛ معیار، افزایش دانش و آگاهی در جامعه است. باید فضا را طوری فراهم کنیم که مطالعه از هر بستر و در هر مکان امکانپذیر باشد. جهتگیری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه مثبت است، اما بهنظرم باید با سرعت بیشتری پیش برود.
کتابهای موردتوجه وزیر میراث فرهنگی
در پاسخ به این پرسش که کدام کتابها توجه او را جلب کردهاند، گفت: مجموعه وسیعی از آثار ارزشمند در نمایشگاه حاضرند. من سالهاست با کتاب زندگی میکنم، چه در حوزه دانشگاهی و چه نویسندگی. ناشران سنتی مثل امیرکبیر کارهای جدید و ارزشمندی در حوزه ایرانشناسی ارائه کردهاند، ازجمله ۹ اثر درباره دوره ساسانی که بسیار با حوزه کاری ما همراستا است. همچنین انتشارات اطلاعات در حوزه تاریخ شفاهی تلاشهای قابلتقدیری کرده است.
وی از آثار جلال آلاحمد در حوزه تاریخ شفاهی نیز نام برد و گفت: «کاری که با آثار آلاحمد انجام شده، نوگرایی فرهنگی است. ناشران وقتی از کهنگی خارج شوند و به فضای نو روی بیاورند، جذابیت بیشتری پیدا میکنند. در بازدیدهایی که داشتم، دیدم که تصویر ایراندوستی و دلبستگی به فرهنگ ایرانی تقویت شده که بسیار امیدوارکننده است.
سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۱۷ اردیبهشت آغاز شده و تا ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امام خمینی(ره) ادامه خواهد یافت. همزمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقهمندان فراهم کرده است.