کتاب «سبک زندگی و هنرهای بی‌کلام» نقد شد

1404/02/21-18:36

نشست علمی نقد و بررسی کتاب «سبک زندگی و هنرهای بی‌کلام»، در پنجمین روز از برپایی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد.

 

به گزارش ستاد خبری سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، نشست علمی نقد و بررسی کتاب «سبک زندگی و هنرهای بی‌کلام» که محصول مشترک دو نویسنده به نام‌های احمد‌حسین شریفی و احمد محمدی پیرو است، ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ در سرای گفت‌وگو برگزار شد. محسن عامری شهرابی و فرزانه فرشید‌نیک در جایگاه منتقد، در این نشست حضور داشتند.

 

کتاب سبک زندگی یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های فرهنگی و اجتماعی و اخلاقی عصر حاضر است و در همین راستا تلاش می‌کند نقش پاره‌ای از هنر‌ها را در شکل‌دهی به سبک زندگی تحلیل کند. دو نویسنده این کتاب، بر هنرهایی چون موسیقی، مد و مدسازی، بازی و اسباب‌بازی‌های کودکان و نوجوانان، معماری و شهرسازی، تحت عنوان «هنرهای بی‌کلام انتقال پیام» نیز می‌پردازند.

 

فرزانه فرشید نیک «سبک زندگی و هنرهای بی‌کلام» را مورد بررسی قرار داده و گفت: با اینکه کتاب از لحاظ تعداد صفحات کوچک است اما موضوع بسیار مهمی را در برگرفته. اسم کتاب هم بسیار توجه من را جلب کرد که چطور هنرهای بی‌کلام می‌توانند سبک‌ساز باشند و به سبک زندگی افراد شکل و جهت دهند. این کتاب در ده فصل تهیه شده و فصل اول به محتوا و چیستی سبک زندگی اشاره کرده است. همینطور طرح جامعی را از سبک زندگی ارائه می‌دهد. در تحلیل فصل اول این کتاب می‌توانم بگویم که موضوع بسیار جالب است اما فقط بر تعاریفی از سبک زندگی اسلامی تاکید شده.

همچنین این کتاب در تعریف سبک زندگی می‌توانست از نظریه‌های کلاسیک استفاده کند تا به این شکل، تعریف جامعی از سبک زندگی ارائه شود.

 

وی ادامه داد: این کتاب مقداری هم دچار جهت‌گیری ارزشی شده است و عبارت سبک زندگی مطلوب را به کار برده و یک نگاه شاخص را ارائه داده و با این جهت‌گیری، یک جور داوری ارزشی کرده است.

 

فرشیدنیک این نکته را نیز یادآور شد که سبک زندگی، واژه‌ای است که در این کتاب به خوبی مورد استفاده قرار نگرفته است. 


او گفت: یک جور نسخه‌پیچی اتفاق افتاده درحالی که ما سبک‌‌های مختلفی از زندگی داریم و سبک زندگی ما صرفا به سبک زندگی غربی و اسلامی محدود نمی‌شود. ضمن اینکه هیچ پژوهش میدانی هم در این کتاب ارائه نشده است.

 

محسن عامری شهرابی، دیگر منتقد این کتاب نیز نکاتی را یادآور شده و گفت: من اگر جای نویسنده بودم، نام کتاب را سبک زندگی اسلامی می‌گذاشتم. در این کتاب بیشتر از سبک زندگی به فرهنگ اشاره شده و تعریفاتی که ارائه کرده فرهنگ را توصیف می‌کند.

 

عامری شهرابی اضافه کرد: نویسنده در هر فصل، مفاهیم تخصصی را بیان می‌کند که خود آن موضوعات می‌تواند در یک کتاب جداگانه توسط نویسندگان دیگری نوشته شود، زیرا نمی‌شود یک نسخه واحد برای تمامی لایه‌های فرهنگ داشت.

 

سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از ۱۷ اردیبهشت آغاز شده و تا ۲۷ اردیبهشت‌ ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امام خمینی(ره) ادامه خواهد یافت. هم‌زمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقه‌مندان فراهم کرده است.

به ما بپیوندید: