در قالب یک نشست تخصصی صورت گرفت؛

بررسی «مواضع ضدصهیونیستی علمای شیعه» در نمایشگاه کتاب

1404/02/20-19:09

نشست رونمایی و بررسی کتاب «مواضع ضدصهیونیستی علمای شیعه» شنبه ۲۰ اردیبهشت‌، در سی‌وششمین نمایشگاه کتاب تهران، با حضور محمدحسین رجبی دوانی، نویسنده اثر، و محمدتقی تقی‌پور، کارشناس، در غرفۀ مجمع ناشران انقلاب اسلامی برگزار شد. در این نشست تاریخچه و مواضع علمای شیعه در برابر جریان‌های صهیونیستی از گذشته تا امروز بررسی شد.

 

به‌ گزارش ستاد خبری سی‌و‌ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، محمدحسین رجبی دوانی، نویسنده کتاب «مواضع ضدصهیونیستی علمای شیعه»، در این نشست با اشاره به پیشینه اقدامات ضدصهیونیستی علمای شیعه اظهار کرد: اولین موضع ضدصهیونیستی علمای شیعه به سال ۱۳۰۱ بازمی‌گردد، یعنی ۲۵ سال پیش از تأسیس دولت اسرائیل. از همان زمان که نخستین تحرکات صهیونیستی با تشکیل انجمن صهیونیَت در تهران آغاز شد، علمای شیعه در مقابل این تحرکات ایستادگی کردند. اولین اعلامیه ضدصهیونیستی نیز مربوط به مهر ۱۳۰۱ است که علمای ایران، عراق و لبنان اقدامات آشکاری انجام دادند.

 

رجبی دوانی در ادامه به مواضع علمای فلسطین اشاره کرد و گفت: مهاجرت یهودیان به فلسطین از نیمه اول سده نوزدهم آغاز شد و با حمایت کشورهای غربی از نیمه دوم سده به‌صورت سازمان‌یافته ادامه یافت. پس از اعلامیه بالفور در سال ۱۹۱۷، اعتراضات مسلمانان فلسطین به‌صورت تشکل‌یافته آغاز شد. علمای فلسطین، ازجمله حاج الحسینی و عزالدین قسام، نقش فعالی در این اعتراضات داشتند. کنگره‌هایی نیز در سال‌های ۱۳۱۱ و ۱۳۱۵ در فلسطین با حضور علما از کشورهای مختلف برای بررسی این مسئله تشکیل شد.

 

وی افزود: با تشکیل دولت جعلی اسرائیل، مسئله فلسطین به‌عنوان بخشی از اشغال سرزمین‌های عربی مطرح شد. پس‌از پیروزی انقلاب اسلامی، آیت‌الله کاشانی اعلامیه‌هایی در این زمینه صادر کرد؛ اما به دلایل متعدد، این مبارزات استمرار نیافت. علت اصلی آن وابستگی سران کشورهای عربی به تصمیم‌گیری‌های خارجی بود که مسئله فلسطین را به حاشیه راند.

 

محمدتقی تقی‌پور، کارشناس نشست، با اشاره به اهمیت موضوع فلسطین گفت: موضوع فلسطین روی دیگر سکه اسرائیل و صهیونیسم است. طی یک قرن گذشته، عمده حوادث بزرگ منطقه و جهان، ازجمله جنگ جهانی اول و دوم، به این مسئله مرتبط بوده است. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، امام خمینی(ره) تأکید کردند که مسئله قدس نه‌تنها مشکل مسلمانان بلکه چالشی برای تمامی موحدان جهان است.

 

تقی‌پور در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: این کتاب یک شاهکار فرهنگی و پژوهشی است که اطلاعات و اسنادی را که پیش از این به‌راحتی در دسترس نبود، گردآوری کرده است. اهمیت این اثر در دسته‌بندی دیدگاه‌ها و مواضع علمای بزرگ شیعه در سده معاصر است که به‌خوبی ثبت و مستند شده است.

 

رجبی دوانی در ادامه گفت: فلسطین از منظر علمای شیعه همواره سرزمینی مقدس و برخوردار از برکت الهی بوده است. این سرزمین، زادگاه پیامبران بزرگ است و در طول ۱۲۰۰ سال جزو دارالاسلام بوده است. علمای شیعه و سنی بر مبارزه با متجاوزان به این سرزمین تأکید داشته‌اند. وی افزود: قبل از انقلاب اسلامی، مبارزات ضدصهیونیستی علمای شیعه به دلیل نبود مرجعیت قوی استمرار نیافت، اما پس از آن، با رهبری امام خمینی(ره)، این مبارزه به یک فرهنگ سیاسی در جامعه مذهبی و حتی روشن‌فکری ایران تبدیل شد.

 

در پایان، رجبی دوانی با اشاره به اهمیت بررسی تاریخ‌نگاری صهیونیسم در ایران و جهان اسلام، اظهار کرد: تلاش‌های فراوانی برای به حاشیه راندن این جریان در تاریخ‌نگاری شده است. این مسئله نیازمند پژوهش دقیق و عمیق است تا ابعاد واقعی آن روشن شود.

 

سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از ۱۷ اردیبهشت شروع شده و تا ۲۷ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امام خمینی(ره) برپا خواهد بود. این رویداد به‌صورت مجازی نیز در book. icfi.ir درحال برگزاری است.

به ما بپیوندید: