گزارشی از غرفه عراق در «تهران»؛

در غرفه مهمان ویژه نمایشگاه کتاب چه خبر است؟/ از کتاب «المؤسس» تا لوکیشن عکاسی

1404/02/20-14:42

غرفه کشور عراق به‌عنوان مهمان ویژه سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با ترکیب ویژه‌ای از آثار و ایده‌ها میزبان علاقه‌مندان است.


به گزارش ستاد خبری سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، کشور عراق مهمان ویژه سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران است و در این گزارش مروری بر حال‌وهوای غرفه این کشور در این رویداد داشته‌ایم.


پله‌های نیم‌طبقه شبستان را که بالا می‌آیی، غرفه عراق، مهمان ویژه نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران امسال، خودی نشان می‌دهد. اعضای اتحادیه ناشران عراق در این غرفه دورهم جمع شده‌اند. سردر ورودی غرفه عراق پرچم این کشور جلب‌توجه می‌کند. یک دیوارنگاره هم وسط غرفه به چشم می‌خورد که تصاویر مختلفی روی آن نقش بسته است. بازدیدکنندگان از این دیوارنگاره به‌عنوان لوکیشین عکاسی استفاده می‌کنند؛ از مسئولین و مهمانان ویژه گرفته تا عموم مردم.

دور دیوارنگاره می‌چرخم و خوب نگاهش می‌کنم. هر دو طرف دیوارنگاره پر از تصاویر است. عکس‌های حرم امام‌حسین(ع)، حرم حضرت عباس(ع) و امام علی(ع) را می‌شناسم؛ اما عکس‌های دیگر را نه! شاید هم حضورذهن ندارم! ندانستن که عیب نیست! با دقت بیشتری به دیوارنگاره نگاه می‌کنم.

 

وسط آن عراق است و زیرش نوشته شده: «جمهوریة العراق». سمت چپ آن لوگو اتحادیه ناشران عراق و سمت راست آن لوگو وزارت فرهنگ و گردشگری عراق به چشم می‌خورد.


آقای امجد صباح حسن را صدا می‌زنم و از او می‌خواهم درباره تصاویر روی دیوارنگاره توضیح بدهد. او با بیان اینکه «دیوار نگاره دو طرف دارد، یک طرف آن اماکن آثار تاریخی-باستانی عراق و طرف دیگرش اماکن مذهبی است»، یکی‌یکی عکس‌های طرف آثار باستانی را نشانم می‌دهد: «آثارتاریخی-باستانی شهرهای مختلف عراق را روی این‌طرف دیوارنگاره کار کرده‌ایم.»


طرف دیگر دیوارنگاره که اماکن مذهبی عراق است، کاملاً برایم آشناست جز یکی! درباره آن‌یکی سؤال می‌کنم و آقای صباح حسن پاسخ می‌دهد: «برای حفظ اتحاد بین شیعه و سنی در کنار حرم امام حسین(ع)، حرم حضرت عباس(ع)، حرم امام علی(ع)، حرم امامین سامرا و کاظمین، حرم ابوحنیفه نعمانی — از بزرگان اهل‌سنت — را آورده‌ایم.»

 

از جلوی تک‌تک قفسه‌های کتاب عبور می‌کنم. کتاب‌های 15 انتشارات عضو اتحادیه ناشران عراق در این قفسه‌ها جا گرفته‌اند. از بین نام‌های «المسلمة القانونیة»، «بیت الحکمة»، «الفراشات»، «العصامی»، «الکتب العلمیة»، «اولدبوک»، «الورشة»، «کتب الادبیة»، «مصابیح»، «المعبد»، «سحر القلم»، «قندیل»، «کتابخانه الروضه الحیدریه و مکتبة العلویه»، «دارالمعارف للمطبوعات» و «بابل»، نام «هیئة الحشد الشعبی» توجهم را جلب می‌کند.

کتاب «المؤسس» که توسط هیئة الحشد الشعبی به چاپ رسیده، در بالاترین طبقه قفسه کتابخانه قرار گرفته است. دستم را بالا می‌برم تا کتاب را پایین بیاورم و با دقت نگاهش کنم. کتاب آن‌قدر قطور و سنگین است که به‌سختی پایین می‌آورمش. دستی روی جلد کتاب می‌کشم. طراحی جلدش را دوست دارم، شاید فقط به‌خاطر عکس ابومهدی المهندس.

 

علی الفهداوی در «المؤسس» که سال 2023 به‌زبان عربی-انگلیسی به چاپ رسیده، به نکات برجسته تأسیس سازمان الحشد الشعبی پرداخته است.

 

کتاب را ورق می‌زنم. صفحه‌به‌صفحه که پیش می‌روم، تصاویر ابومهدی المهندس و نیروهای حشد الشعبی را می‌بینم. با توجه به فرصت کمی که دارم، به خواندن تقدیم این کتاب اکتفا می‌کنم. در تقدیم‌نامه «المؤسس» آمده است: «تقدیم به پدر و رهبرمان که به ما عشق به میهن را آموخت. به همه فرزندان المهندس که با خون خود سرزمین عراق را آبیاری کردند و امید را در دشت‌ها و کوه‌هایش، در شمال و جنوبش گستردند. این کتاب مصور بخش کوچکی از قهرمانی‌های فرمانده المهندس و سربازانش در جبهه‌های جنگ است که در آن عراق را آزاد کردند و بزرگ‌ترین ثمره آن تأسیس سازمان حشد الشعبی بود.»


صفحه کتاب را می‌بندم. به عکس ابومهدی المهندس روی جلد کتاب خیره می‌شوم. او که افتخار می‌کرد سرباز حاج قاسم سلیمانی است.

 

سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشت‌ ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امام خمینی(ره) در حال برگزاری است. هم‌زمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقه‌مندان مهیا کرده است.

به ما بپیوندید: