
نشست «تعریف و نقش ناداستان در ادبیات کودک و نوجوان امروز ایران» برگزار شد
1404/02/19-20:12
نشست تخصصی «تعریف و نقش ناداستان در ادبیات کودک و نوجوان امروز ایران» جمعه ۱۹ اردیبهشت ساعت ۱۷:۳۰ در سرای کتاب سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برگزار شد.
به گزارش ستاد خبری سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، در این نشست با حضور ندا حیدری، معلم و برگزارکننده کارگاههای «مطالعه عمیق»، حمید اباذری، نویسنده و جابر تواضعی، نویسنده و روزنامهنگار به بررسی مفهوم و اهمیت ناداستان در ادبیات کودک و نوجوان پرداخته شد.
در ابتدای نشست هر یک از کارشناسان با مرور کارنامه حرفهای خود از دلایل حضور در این نشست گفتند. یکی از نقاط اشتراک کارشناسان در این رویداد تخصصی، نقد آنها بر واژه ناداستان و بهکارگیری آن در میان اهل قلم بود. علاوه بر این، سخنرانان درباره جایگاه ناداستان در ادبیات معاصر ایران، چالشها و فرصتهای آن در ادبیات کودک و نوجوان گفتوگو کردند.
این نشست فرصتی بود تا علاقهمندان به ادبیات کودک و نوجوان، با روندهای جدید و نوآوریهای موجود در این عرصه آشنا شوند و تبادل نظر کنند.
حمید اباذری، نویسنده در این نشست درباره نحوه مواجهه خود با فرآیند نگارش ناداستان گفت: داستان نوشتن برای من همیشه یک فرآیند طبیعی و ناخواسته بوده است. هرچند همیشه داستان در ذهنم وجود داشته، اما آنچه من را به نوشتن در زمینه کتابهای تصویری و داستانهای کودک و نوجوان سوق داد، علاقه به مسائل محیط زیست بود. در ابتدا متوجه شدم که میتوانم از طریق داستاننویسی، مفاهیم زیستمحیطی را به کودکان و نوجوانان منتقل کنم. این کار برایم فرصتی بود تا دغدغههای زیستمحیطی خود را به شکلی خلاقانه با دیگران به اشتراک بگذارم.
وی افزود: نوشتن برای کودکان و نوجوانان در ابتدا بیشتر از آن که یک تصمیم عمدی باشد، به نوعی یک ضرورت بود تا بتوانم از این طریق پیامی را که برایم اهمیت داشت، منتقل کنم. همچنین داستانهای من به دلیل همراهی با تصاویری که دارند، توانستهاند توجه بیشتری را جلب کنند. این داستانها برای مخاطب خاص خود بسیار جذاب است و توانستهایم ارتباط خوبی با کودکان و نوجوانان برقرار کنیم.
اباذری گفت: در این مسیر، علاوه بر توجه به جذابیت و داستانپردازی، همواره به اهمیت مسائل محیط زیستی توجه کردهام. نتیجه این تلاشها، استقبال خوب از سوی خوانندگان بوده است، چرا که ترکیب داستانهای جذاب با پیامهای محیط زیستی نه تنها برای کودکان، بلکه برای والدین و مربیان نیز دارای ارزش زیادی است.
وی ادامه داد: باور دارم که داستاننویسی ابزار قدرتمندی است که میتواند تاثیر زیادی در تغییر نگرشها و آگاهیسازی درباره مسائل محیط زیستی داشته باشد. کودکان و نوجوانان از طریق شخصیتها و ماجراهای داستانها، مفاهیم پیچیده محیط زیست را به شیوهای ساده و جذاب درک میکنند و این داستانها به نوعی میتواند مسئولیتپذیری نسبت به طبیعت را در آنها تقویت کند.
در پایان، کارشناسان پاسخگوی سؤالات مهمانان این نشست بودند.
سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۱۷ اردبیهشت شروع شده و تا ۲۷ اردیبهشتماه ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امام خمینی (ره) برپا خواهد بود. این رویداد به صورت مجازی نیز در book.icfi.ir در حال برگزاری است.