
حدادعادل: زبان فارسی مهمترین رکن هویتی ماست/ علیه هوچیگریهای ترامپ!
1404/02/19-13:48
غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در خصوص مواضع منسوب به ترامپ مبنیبر ایده تغییر نام خلیج فارس عنوان کرد که چنین کاری از توان او خارج است و او با هوچیگری میخواهد نگاهها را متوجه خود کند.
غلامعلی حدادعادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در گفتوگو با خبرنگار ستاد خبری سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، با اشاره به اهمیت زبان و ادب فارسی بهعنوان رکن مهمی از هویت مردم ایران گفت: همانطور که هر فردی شناسنامه دارد و نام و نشان و شمارۀ ملی و چنین اطلاعاتی در آن درج شده، ملت ایران هم یک شناسنامه دارد که از بخشهای مهم آن زبان و ادبیات فارسی است. در واقع خاک و سرزمین مادری و خلیج فارس هم از ارکان مهم هویت ملی ما به شمار میروند.
حدادعادل افزود: زبان فارسی عامل پیوستگی ما با همۀ هموطنان و هم رشتۀ پیوند ما با نیاکامان است و این زبان کلیدی است که ما را با اندیشهها، تمدن و فرهنگ خود در گذشته آشنا میکند و امروزه نیز وسیلۀ ارتباط ما با یکدیگر و سایر فارسیزبانان در سایر کشورها و فارسیدانان دنیا محسوب میشود.
وی گفت: فرهنگستان زبان و ادب فارسی وظایف مهمی در قبال این زبان دارد و براساس اساسنامهاش و بودجه و امکاناتی که دارد، سعی میکند با گروههای پژوهشی متعدد این وظیفه را به بهترین نحو انجام دهد.
وی درباره برخی رفتارهای جداییطلب در میان برخی از اقوام گفت: بهطور کلی، تعصب چیز خوبی نیست، اما تعصب بر سر زبان فارسی مطلوب است. من به جای تعصب از واژه غیرت استفاده میکنم. توصیه و مطلوب ما این است که همه مردم ایران نسبت به زبان فارسی غیرت داشته باشند و هرگاه این زبان را در معرض آسیب ببینند، واکنش نشان بدهند و از آن پاسداری کنند.
حدادعادل افزود: فراگیری زبان فارسی، آشنا شدن با گنجینه زبان و ادب فارسی و تلاش برای حفظ و حراست از این میراث گرانبها و گنجینه ارزشمندی که زبان فارسی برای تکتک ملت ایران به یادگار گذاشته وظیفه تکتک ماست و باید با حفظ و حراست از زبان فارسی آن را به نسلهای بعد منتقل کنیم و این وظیفه بزرگ بر دوش همه ماست و باید دغدغهمندی نسبت به زبان فارسی در خانوادهها بهوجود آید و توسط آموزش پرورش و نهادهای آموزشی تقویت شود.
وی درباره صحبتهای ترامپ در خصوص تغییر نام خلیج فارس گفت: ترامپ در تمام این سالها بیشتر صحبتهایی میکند که موجب تشنج در منطقه میشود. از زمانی هم که برای بار دوم به ریاست جمهوری آمریکا انتخاب شده، همواره تلاش میکند تا با اظهارنظرهای بیاساس در جهان ایجاد تشنج کند. از این رو میتوان گفت، ترامپ غیر از ایجاد تشنج در جهان کار دیگری نمیکند. اظهار نظرش درباره تغییر نام خلیج فارس هم در ادامه صحبتهایی است که پیشتر درباره ضرورت الحاق کانادا به خاک آمریکا، تغییر نام مکزیک و ضرورت خرید گرینلند از دانمارک بیان کرده است.
وی افزود: ترامپ همواره با حرفهای غیر عادی و هوچیگری کاری از پیش نمیتواند ببرد. در طول تاریخ همواره کسانی آمدهاند و گفتهاند که ما چنین و چنان میکنیم اما حتی نامشان در تاریخ گم شده است.
حداد عادل همچنین درخصوص حساسیت و تعصب نسبت به زبانهای قومی و محلی گفت: زبانهای بومی هم جزء واقعیتهای فرهنگی و سرمایه فرهنگی کشور ما هستند و اصولاً در ایران مسألهای تحت عنوان رقابت زبان فارسی با زبانهای قومی، محلی و مادری مختلف نداریم؛ یعنی مردم در هرجا آزادانه به زبان محلی، مادری و قومیشان صحبت میکنند و زبان ملی آنها هم فارسی است. این دو هزاران سال است که با هم همزیستی مسالمتآمیزی در زیستبوم فرهنگی ما داشتهاند و از این به بعد هم خواهند داشت و برخی حرکتهای جدایی طلب نمیتواند میان مردم ایران جدایی بیندازد و زمینه جدایی بخشهایی از سرزمین مان را بهوجود آورد.
وی افزود: موضوع زبان یکی از دستاویزهایی است که قدرتهای استعماری همیشه برای دخالت در کشورها از آن استفاده میکنند و در کشور ما هم بعد از جنگ دوم جهانی شاهد بودیم که قوای اشغالگر شوروی در ایران، برای جدا کردن آذربایجان از ایران، از جمله همین اختلاف زبانی و موضوع زبان را متسمک قرار دادند، ولی همانطور که مردم آذربایجان و همه مردم ایران در آن سالها گول این توطئه را نخوردند، امروز هم این توطئه راه به جایی نمیبرد و این زبان آنقدر در جان و دل همه ایرانیها، چه زبان مادریشان فارسی باشد و چه نباشد، جا دارد که هیچ توطئهای نمیتواند بین مردم ایران و زبان فارسی فاصله بیندازد.
سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۱۷ اردبیهشت شروع شده و تا ۲۷ اردیبهشتماه ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امام خمینی (ره) برپا خواهد بود. این رویداد به صورت مجازی نیز درbook.icfi.ir در حال برگزاری است.