
دانایی و آگاهی، کلید پیشرفت ایران در نمایشگاه کتاب است
1404/02/18-12:51
امیر بیکمحمدی، مدیر آژانس ادبی تماس، در گفتوگو با ستاد خبری سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، ضمن اشاره به شعار امسال نمایشگاه کتاب تهران و لزوم توجه به هویت ملی ایران، ابعاد مختلف این رویداد را تحلیل کرد و خواستار گامهای عملی برای رفع عقبماندگیهای صنعت نشر کشور در عرصههای بینالمللی و دیجیتال شد.
به گزارش ستاد خبری سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، بیکمحمدی درخصوص شعار نمایشگاه کتاب امسال گفت: درباره شعار «بخوانیم برای ایران» باید بگویم که اگر ایران هویت ملی همه ما ایرانیها باشد، دانایی و آگاهی لازمه اعتلای این نام و فرهنگ است. از نظر من، این شعار پیام مهمی دارد که در آن تأکید بر دانایی به عنوان مسیر اصلی پیشرفت و توسعه ایران میشود. البته شاید انتخاب این شعار بهمناسبت خاصی بوده باشد؛ اما بههرحال برای پیشرفت کشور، دانایی راهی جز این ندارد.
وی سپس به تحلیل نمایشگاه کتاب تهران پرداخت و اظهار کرد: نمایشگاه ابعاد مختلفی دارد که برخی از آنها ممکن است در سطح جهانی منحصربهفرد باشند؛ ولی برخی دیگر همچنان از استانداردهای جهانی فاصله دارند. درصورتیکه بخواهیم نمایشگاه کتاب را بهعنوان یک همایش بزرگ در نظر بگیریم، باید بگوییم که هرساله بخشی از کتابها دیده و خریداری میشوند؛ اما از منظر حرفهای، در زمینههای مختلفی همچون مکان نمایشگاه، اجرا و اهداف برگزاری، ما هنوز عقب ماندهایم. به همین دلیل، باید پژوهشهایی صورت گیرد و کارشناسان در این حوزه وارد عمل شوند تا بتوانیم این فاصلهها را جبران کنیم.
بیکمحمدی در ادامه به کارهایی که آژانس ادبی برای نمایشگاه کتاب انجام داده، اشاره کرد و گفت: در این دوره از نمایشگاه، ما بهعنوان آژانس ادبی تلاش کردهایم که ارتباطات بینالمللی را گسترش دهیم و کتابهای جدیدی به نمایشگاه بیاوریم. همچنین، درحال مذاکره برای بستههای جدید قراردادی هستیم که به رشد بازار نشر کشور کمک میکنند. با این حال، باید توجه داشت که بسیاری از کشورها با برنامهریزی صحیح و استفاده از کارشناسان متخصص توانستهاند عقبماندگیهای خود را در این حوزه جبران کنند؛ اما ما هنوز فاصله داریم و باید این فرصت را برای جبران از دست ندهیم.
وی به ورود صنعت دیجیتال و هوش مصنوعی به بازار نشر اشاره و تأکید کرد: امروز صنعت دیجیتال و هوش مصنوعی وارد بازار نشر شدهاند و این فرصت بزرگی است که اگر از آن استفاده نکنیم. ممکن است مانند سایر حوزهها از آن عقب بمانیم. این تحولات نیازمند برنامهریزی دقیق، تصویب قوانین حمایتگر و تسهیلگر برای فعالان این عرصه است.
بیکمحمدی در پایان گفت: بهنظر من، هوش مصنوعی قابلیت کمک به صنعت نشر ایران را دارد؛ اما برای این کار باید مدیران هوشمند و متخصصانی داشته باشیم که بتوانند با سیاستگذاریهای صحیح، این تحولات را به نفع بازار نشر کشور تبدیل کنند.
سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۱۷ اردیبهشت آغاز شده و تا ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امام خمینی (ره) ادامه خواهد داشت. همزمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقهمندان فراهم کرده است.