در یک نشست تخصصی در نمایشگاه کتاب بیان شد؛

حیات دانشگاه‌ها با هوش مصنوعی به خطر افتاده است؟

1404/02/17-17:23

به گزارش ستاد خبری سی و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، سرای گفت‌وگوی این رویداد در روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ همزمان با اولین روز برگزاری هم‌زمان، پذیرای حمیدرضا نمازی رئیس موزه ملی علوم پزشکی ایران، امیررضا اصنافی عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی و غلامرضا عزیزی، عضو هیئت علمی بازنشسته سازمان اسناد ملی در قالب نشست «اسناد و تاریخ دانشگاه هویت‌بخش ساخت علم» بود. 


حمیدرضا نمازی، رئیس موزه ملی علوم پزشکی ایران در نشست اسناد و تاریخ دانشگاه هویت‌بخش ساخت علم گفت: امروزه و در دوران روی کار آمدن هوش مصنوعی، حیات دانشگاه‌ها نیز به خطر افتاده‌ است.


وی افزود: ما گاهی وقایع‌ نگاری خطی را با تاریخ‌ علم اشتباه می‌گیریم و برخی از دانشگاه‌های ما دچار این اشتباه شده‌اند.


رئیس موزه ملی علوم پزشکی ایران بیان کرد: ما تاریخ را برای فردا می‌خواهیم و آینده‌نگاری‌ای که تاریخ ندارد، انتشار آمار است.


نمازی تاکید کرد: روانشناسی تاریخی ما تعیین‌کننده ساختار آرشیوی‌مان هم هست.


این فعال فرهنگی، ضمن اشاره به این موضوع که دانشگاهیان ما فراموشکار هستند و اساتید استادیشان را نمی‌شناسند، گفت: هم‌اکنون دانشگاه تهران یک شورای تاریخ‌نگاری و میراث راه‌اندازی کرده و به دانشجویان رشته‌های پزشکی اجازه می‌دهد که پایان‌نامه‌های تاریخی بنویسند.

 

دانشگاه‌ها رسالت اولیه‌شان را فراموش کرده‌اند


امیررضا اصنافی، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی نیز در بخش دیگری از نشست مذکور گفت: هم‌اکنون ملغمه‌ای در برخی از دانشگاه‌های کشور ما شکل گرفته است. این دانشگاه‌ها رسالت اولیه خودشان را به فراموشی سپرده‌اند اما می‌خواهند با دانشگاه‌های کشورهای دیگر رقابت کنند.


او گفت: برخی از مواقع تمام اسناد یک دانشگاه به بیرون ریخته می‌شوند تا بازیافت شوند و این در حالی است که ممکن است برخی از آن آثار ارزشمند باشند و پلی از گذشته به آینده بزنند.


عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی بیان کرد: از بین بردن اسناد به مثابه زدن تیشه به ریشه دانشگاه‌هاست و باعث می‌شود که کارهای تکراری اتفاق بیفتند.

 

شلختگی آرشیوی یک اتفاق امروزی نیست


غلامرضا عزیزی، عضو بازنشسته هیئت علمی اسناد ملی نیز از گفته‌های دکتر نمازی وام گرفت و به بحث شلختگی آرشیوی اشاره کرد. او گفت: شلختگی آرشیوی یک اتفاق امروزی نیست. البته ما در دورانی تلاش کردیم که اسناد را آرشیو کنیم اما سنت آرشیو کردن اسناد، یک سنت ادامه‌دار نبوده است و این نشان می‌دهد که در کشور ما به سنت نگهداری اسناد اهمیتی داده نمی‌شود.


او با بیان اینکه امروزه ما مکان‌هایی چون «ربع رشیدی» را داشتیم اما هیچ سندی از اسناد آن باقی نمانده است، گفت: کشور ما آرشیو دیرآیندی دارد. در واقع تاریخچه سیستم آرشیوی این سرزمین با تاریخچه سیستم اداری آن برابری نمی‌کند.


عزیزی ادامه داد: امروزه فضای مجازی و هوش مصنوعی سیستم آرشیوی را تغییر داده است از سوی دیگر، آرشیوهای سازمانی خیلی در ایران شکل نگرفتند اما آرشیوهای دانشگاهی وضعیت نسبتا خوبی دارند.


این فعال فرهنگی در ادامه گفت: آرشیوهای دانشگاهی به سمت گردآوری اسناد کتابخانه‌ای روی آورده‌اند و هم‌اکنون بخشی از داشته‌‌های آرشیوها و کتابخانه‌های دانشگاهی مشترک است.


سی و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلی امام خمینی (ره) برگزار خواهد شد. هم‌زمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقه‌مندان مهیا می‌کند.

به ما بپیوندید: