تقدم حقوق معنوی بر اقتصادی در تنظیم لایحه‌ی حقوق مالکیت فکری و ادبی

1398/02/10-16:13

معاون مالکیت فکری وزارت دادگستری در نشست «بررسی ابعاد گوناگون لایحه حقوق مالکیت فکری و ادبی» گفت: از میان دو رویکرد حقوق اقتصادی (امریکا) و حقوق شخصی (اروپا)، ما رویکرد شخصی را در تنظیم لایحه‌ی حقوق مالکیت فکری و ادبی مبنا قرار دادیم یعنی حقوق معنوی را مقدم بر حقوق اقتصادی ‌‌شمردیم.
 
به گزارش ستاد خبری سی و دومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، نشست «بررسی ابعاد گوناگون لایحه حقوق مالکیت فکری و ادبی» توسط کمیته‌ی علمی و فرهنگی سی‌ودومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در سالن شهید آوینی با سخنرانی دکتر محمود حکمت‌نیا و دبیری نشست محمود آموزگار برگزار شد.
 
محمود حکمت‌نیا در این نشست، با اشاره به سرعت تغییرات در حوزه‌ی تکنولوژی ارتباطات، بر لزوم بازنگری در قانون مالکیت فکری تاکید کرد و گفت: این لایحه یک تغییر اندک نیست بلکه بازنگری کلی در قانون قبلی است و نسبت به آن در ابعاد مختلف توسعه پیدا کرده است.
 
وی افزود: با توجه به نزدیکی قوانین ما به قوانین اروپایی بخصوص فرانسه، ما قانون مالکیت فکری سال 1959 فرانسه را مبنای تدوین این قانون قرار دادیم و بعد از لحاظ کردن شرایط اجتماعی و فرهنگی کشور لایحه تنظیم شد.
 
وی اضافه کرد: سعی شده قانون بسیار شفاف و فنی نوشته شود. با این وجود متخصصان و اهالی نشر می‌توانند نظرات خود را از طریق اتحادیه‌ی ناشران و کتابفروشان در اختیار من قرار دهند تا برای بررسی به مجلس منتقل کنیم.
 
معاون مالکیت فکری وزارت دادگستری در ادامه به مبانی نظری و جهت‌گیری این قانون پرداخت و گفت: با توجه به دو رویکرد حقوق اقتصادی (امریکا) و حقوق شخصی (اروپا)، ما رویکرد شخصی را در تنظیم لایحه‌ی حقوق مالکیت فکری و ادبی مبنا قرار دادیم یعنی حقوق معنوی را مقدم بر حقوق اقتصادی می‌‌شماریم.
 
وی افزود: قاعده‌ی این لایحه بر حمایت از موضوع و شناسایی اثر بنا شده است.
 
حکمت‌نیا یادآور شد: ایران هنوز عضویت در معاهده‌ی برن و سازمان تجارت جهانی را نپذیرفته ولی از جایی که احتمال آن در آینده می‌‌رود؛ لایحه‌ای هم‌راستا با آن تنظیم شده که باعث می‌‌شود زمان ملحق شدن به این کنوانسیون، نیاز به تغییرات وسیع نباشد.
وی درباره‌ی موارد مورد حمایت این لایحه گفت: سعی شده ادبیات و هنر بومی ایران مانند خوشنویسی، تذهیب، معرق، نقش قالی، چاپ منسوجات و...به درستی دیده شود.
 
حکمت‌نیا اضافه کرد: از دیگر مواردی که این قانون به آن پرداخته، آثار اشتقاقی‌ای که بر پایه‌ی آثار اصلی پدیده آمده است می‌باشد.
 
معاون مالکیت فکری وزارت دادگستری در رابطه با اینکه قانون چه آثاری را حمایت نمی‌کند، گفت: آثاری چون اخبار روز، گزارش‌ها، طرز کار دستگاه‌‌ها، مقررات و قوانین، متون رسمی، آرای قضایی و ... که با هزینه‌ی دولت خلق شده است و جنبه‌ی هنری و خلاقانه ندارد شامل مواردی است که این قانون از آنها حمایت نمی‌کند.
 
وی با اشاره به اینکه قانون می‌‌خواهد از اثر خلق شده حمایت کند، تصریح کرد: در مقایسه‌ی دو رویکرد کشورهای مطرح، امریکا از اثر حمایت می‌‌کند ولی اروپا و ما از بیان حمایت می‌‌کنیم.
 
وی افزود: در بحث حق افشای اثر، از نگاه ما بیان زمانی تمام می‌‌شود که کسی آن را رویت کند.
 
حکمت‌نیا در پایان به بخش ضمانت‌‌ها پرداخت و گفت: قانون، ضمانت‌‌های اجرایی پیش‌بینی کرده که در حفظ مالکیت معنوی آثار بسیار موثر خواهد بود.
سی‌ودومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «خواندن، توانستن است» از 4 تا 14 اردیبهشت ماه در مصلی امام خمینی(ره) برگزار می‌شود. 

به ما بپیوندید: