بایدآثار ادبی ژانر وحشت را بومی سازی کنیم
1392/02/13-08:30
نشست تخصصی «ژانر وحشت برای کودکان» عصر امروز جمعه سیزدهم اردیبهشت با حضور محمد قصاع مترجم و حامد محقق نویسنده درسرای اهل قلم کودک و نوجوان نمایشگاه بین المللی کتاب تهران برگزار شد.
به گزارش ستادخبری بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، در این نشست محمد قصاع گفت: علت نامگذاری این ژانر القای حس ترس و وحشت به مخاطب است. نویسنده تمام تلاش خود را کرده تا واکنش ترس ایجاد کند، حال این واکنش میتواند روحی ، روانی یا جسمانی و بدنی باشد. به همین خاطر بخش وسیعی از ادبیات وحشت ادبیات روان شناختی است و بسیاری از نویسندگان این ژانر ادبی بر روانشناسی تسلط بالایی دارند.
وی گفت: بیشتر کارشناسان این نوع ادبی بر این باورند که ژانر وحشت ابزاری است برای شناسایی آنچه ترس را برمیانگیزد و آنچه میتوان جانشین ترس کرد.
قصاع ریشه این نوع ادبی را در ادبیات مسیحی قبل از قرن 18 خواند و افزود: از نظر بسیاری از کارشناسان ادبیات وحشت از قرن 18 از اروپا شروع شد، ولی به نظر من درونمایه وحشت را میتوان در ادبیات مسیحی پیش از آن دانست. با اینکه این داستانها از دل ادبیات مذهبی بیرون آمدند، ولی در واقع میخواستند بر ترسهایی که از طریق متون مسیحی به مخاطب منتقل میشود غلبه کنند.
وی در ادامه گفت: این نوع ژانر با ادبیات بزرگسال شروع شد، ولی هیجان طلبی و روحیه خاص کودکان و نوجوانان باعث شد که این ژانر پس از مدتی وارد ادبیات کودک شود.
قصاع در پاسخ به سئوال محقق که آیا داستانهای ترسناک برای بچهها مضر است گفت: در این ژانر هم آثار خوب وجود دارد و هم آثار بد. باید از صدور حکم کلی نه تنها در مورد ژانر وحشت بلکه در مورد همه ژانرهای ادبی خودداری کنیم. کما اینکه انتخاب این نوع داستانها کاملا سلیقهای است.البته والدین در خرید کتابهایی با محوریت وحشت باید به آستانه ترس فرزند خود توجه کنند و به گونهای دقیقتر و حساب شدهتر به خرید کتابهای این ژانر اقدام کنند.
وی در پایان بر اهمیت بومی سازی ژانر وحشت تاکید کرد و گفت: باید با انجام بررسیهای دقیقتر در حوزه روانشناسی و ادبیات کودک دست به آفرینش داستانهای ترسناک برای بچهها بزنیم به گونهای که با پسزمینههای فرهنگی و تربیتی جامعه ما سازگار باشد.
بیستوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران تا 21 اردیبهشت ماه در مصلای امامخمینی (ره) برپاست.