«صبح بنارس» در غیاب شاعر نقد شد
1392/02/13-08:30
کتاب «صبح بنارس» علیرضا قزوه عصر امروز 13 اردیبهشت ماه با حضور مصطفی علیپور، احمد نادمی و اسماعیل امینی در غرفه «دیدار» نمایشگاه کتاب و در غیاب شاعر مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
به گزارش ستاد خبری بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، نادمی درباره این کتاب گفت:
پیشانی نوشته ای که در کتاب وجود دارد توقع مخاطب را بالا میبرد و باید بررسی کنیم که آیا مخاطب بعد از خواندن اشعار و با توجه به ادعاهای آغازین شاعر راضی میشود یا نه؟
اسماعیل امینی نیز درباره اشعار قزوه گفت: کتابهای قزوه از گذشته تاکنون عالمی خاص و یک جورکمالگرایی داشته است؛ قزوه به دنبال آرمانهای خود است و به خاطر همین هم هست که از دنیای واقعی فاصله میگیرد. درواقع عالم قزوه حکم یک پیر یا شیخ را دارد، اما بیدل همواره جستجوگر و جوینده است.
وی ادامه داد: عدهای از آدمها فکر میکنند که به حقیقتی دست پیدا کردهاند و به همین خاطر از جستجوگری دست برمیدارند. این موضوع در عالم شاعری بسیار خطرناک به نظر میرسد. اما بیدل هیچکس را انکار نمیکند و همواره میجوید.
نادمی همچنین درباره مقدمه کتاب گفت: مقدمه یک بار اضافی بر کتاب وارد میآورد و ما را بر آن میدارد که ناخواسته در کتاب به دنبال اشعار «بیدل» باشیم.
اسماعیلی به برخی نقاط قوت مجموعه شعری «صبح بنارس» اشاره کرد و افزود: ردیفهای با طراواتی که قزوه در برخی غزلیاتش به کار برده ستودنی است، همچنین طنزهای نابی در این مجموعه آورده شده که به عقیده من از بهترین اشعار طنزآمیز معاصر به شمار میآید.
علیپور به عنوان دیگر منتقد این اثر نیز گفت: قزوه در «صبح بنارس» به جهان هستی نگاهی اسطورهوار دارد و جامعه را یک جامعه اسطورهای میداند .اوهمواره شاعری معناگرا بوده است است.
وی اضافه کرد: قزوه عناصر کلاسیک را بدون دخل و تصرف استفاده کرده و بارها از کلمات زلف، پریشانی، گیسو و... بهره برده که این مساله موجب کهنگی زبان او شده است. نکته دیگر اینکه قزوه در بسیاری از جاها دچار نثرنویسی شده که این مساله مخاطب را آزار میدهد.
گفتنی است مجموعه شعری «صبح بنارس» موفق به کسب جایزه کتاب فصل شده است.
بیستوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران تا 21 اردیبهشت ماه در مصلای امامخمینی (ره) برپاست.