
آسیبشناسی روند کاهش نرخ باروری در کشور در غرفه «جمعیت و خانواده»
1404/02/22-12:59
نشست تخصصی جمعیت و خانواده در سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برگزار شد.
در این نشست، امیرحسین بانکیپور فرد از تأثیر مثبت اجرای قانون حمایت از خانواده بر نرخ باروری سخن گفت و مهتاب رضیئی بر ضرورت حمایت فرهنگی و تولید محتوای هویتی در حوزه جوانی جمعیت تأکید کرد.
به گزارش ستاد خبری سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، نشست و گفتوگوی تخصصی جمعیت و خانواده، یکشنبه ۲۱ اردیبهشت از ساعت ۱۴ در غرفه ستاد جوانی جمعیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
امیرحسین بانکی پور فرد در این نشست به روند کاهش نرخ باروری طی هفت تا هشت سال گذشته اشاره کرد و گفت: اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت موجب توقف روند کاهشی نرخ باروری شده و حتی در برخی موارد به افزایش آمار منجر شده است. این قانون تا پایان سال ۱۴۰۲ و ابتدای ۱۴۰۳ موفق شد منحنی نرخ باروری را تغییر دهد؛ به طوری که در سال اجرای قانون، کاهش شدید تولدها متوقف شد.
وی با تأکید بر عملکرد مثبت وزارت بهداشت در حوزه جمعیت افزود: وزارت بهداشت از منظر جمعیتی عملکرد قابل دفاعی داشته، اما برخی نهادها از جمله سازمانهای فرهنگی و وزارت ارشاد، هنوز به طور کامل به وظایف خود عمل نکردهاند. از وزیر فرهنگ درخواست کردهایم که بخش قابل توجهی از بودجههای حمایتی به تولیدات فرهنگی در حوزه جمعیت اختصاص یابد، بهویژه ناشران و نویسندگانی که در زمینه ازدواج و جمعیت فعالیت دارند باید مورد حمایت قرار گیرند.
مهتاب رضیئی نیز در این نشست اظهار داشت: حوزه جمعیت نیازمند انسانهایی است که ریشه در فرهنگ ایرانی داشته باشند. بسیاری ممکن است شعار ایراندوستی سر دهند، اما در عمل حاضر به فداکاری نیستند. در حالیکه افرادی بیادعا در این مسیر قدم میگذارند.
وی ادامه داد: تاکنون بیش از۱۰ هزار عنوان کتاب با رویکرد دینی، روانشناختی و فرهنگی درباره جمعیت، خانواده و سبک زندگی تدوین شده است. این آثار با تطبیق با فرهنگ ایرانی ـ اسلامی، در سامانهای ویژه قرار خواهند گرفت.
رضیئی همچنین از برگزاری جلساتی با حضور ۵۰ نخبه دانشگاهی طی ده روز اخیر خبر داد و گفت: این نشستها به تولید محتوای هدفمند در حوزه جوانی جمعیت منجر شده است که در فضای صداوسیما و شبکههای اجتماعی منتشر خواهد شد. هدف ما ایجاد مجموعهای از شعارها، نمادها و تصاویر هویتی در حوزه جوانی جمعیت است که بتواند در فضای عمومی و مجازی مورد استفاده قرار گیرد.
سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۱۷ اردیبهشت آغاز شده و تا ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امام خمینی(ره) ادامه خواهد یافت. همزمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقهمندان فراهم کرده است.