گزارشی از برگزاری مهمترین رویداد فرهنگی ایران؛

گردهمایی کتاب‌بازها به گام سی‌وششم رسید/ ‌بهار کتاب، از ابتدا تا برپایی

1404/02/17-16:05

سی‌وششمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران که اولین دورخیزهای اجرایی‌اش از زمستان ۱۴۰۳ شروع شده بود، امروز ۱۷ اردیبهشت به صورت رسمی برای میزبانی از علاقه‌مندان به کتاب، کلید خورد. 

 

به ‌گزارش ستاد خبری سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران صبح امروز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت، سی‌وششمین دوره‌اش را آغاز کرد. 


در گزارشی که در ادامه می‌خوانید، بنا داریم این‌ رویداد را از نقطه پیش‌از صفر و زمانی‌ که هنوز مکان برگزاری آن مشخص نبود، تا امروز که اولین ‌روزش را پشت‌سر می‌گذارد، مرور کنیم.


انتصاب رئیس و اعضای شورای سیاست‌گذاری


اولین‌ خبر از سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران روز ۱۱بهمن۱۴۰۳ منتشر شد که سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رئیس و اعضای شورای سیاست‌گذاری این‌ دوره از نمایشگاه را منصوب کرد. وزیر ارشاد با حکمی محسن جوادی، سرپرست معاونت فرهنگی این وزارتخانه، را به‌ سمت رئیس شورای سیاست‌گذاری سی‌وششمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران منصوب کرد.


در احکامی دیگر، صالحی ایوب دهقانکار، ابراهیم حیدری، ناصر افشارپور، آزاده نظربلند، ابراهیم کریمی، هومان حسن‌پور، محمد حمزه‌زاده، یحیی دهقانی، نادر قدیانی، احد رضایی، علی‌اصغر محمدخانی، امین عارف‌نیا، مسعود کرباسیان و علیرضا تابش را نیز به‌ سمت اعضای شورای سیاست‌گذاری این‌ دوره نمایشگاه منصوب شدند.
برگزاری نخستین جلسه شورای سیاست‌گذاری


نخستین‌ جلسه شورای سیاست‌گذاری نمایشگاه هم روز شنبه ۱۳ بهمن در معاونت امور‌فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.


انتشار فراخوان انتخاب شعار نمایشگاه


خبر بعدی که از نمایشگاه سی‌وششم در رسانه‌ها منتشر شد، انتشار فراخوان انتخاب شعار برای نمایشگاه بود. این‌ خبر روز ۱۶ بهمن منتشر شد و به‌موجب آن، ستاد برگزاری نمایشگاه اعلام کرد ۲۰میلیون تومان اعتبار خرید کتاب به‌عنوان جایزه برای بهترین شعار پیشنهادی در نظر گرفته است.


بازدید مدیران از مجموعه شهر آفتاب


با گذر از نیمه بهمن ۱۴۰۳ و نزدیک‌شدن به برگزاری نمایشگاهی که قرار بود اردیبهشت ۱۴۰۴ برپا شود، مدیران مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران،  متولیان برپایی نمایشگاه، از مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب بازدید کردند. 


این‌ بازدید روز چهارشنبه ۱۷ بهمن انجام شد و در این بازدید، مهدی محسنی معاون اقتصاد و فرهنگ، مرتضی بریری مدیر روابط‌عمومی و امور بین‌الملل و امیر فراهانی سرپرست امور توزیع و فروش خانه کتاب و ادبیات ایران، حضور داشتند.


انتخاب رئیس نمایشگاه


روز جمعه ۱۹ بهمن بود که خبر انتخاب رئیس نمایشگاه روی خروجی رسانه‌ها قرار گرفت و اعلام شد سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، با صدور حکمی محسن جوادی، سرپرست معاونت امور فرهنگی این وزارتخانه، را به ریاست سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران منصوب کرده است. 


معرفی قائم‌مقام نمایشگاه


پس‌از انتخاب رئیس، نوبت به معرفی قائم‌مقام نمایشگاه بود که خبر این ‌انتخاب هم روز ۲۳ بهمن منتشر شد. به‌موجب این‌ خبر، محسن جوادی رئیس نمایشگاه، ابراهیم حیدری مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران را به‌ قائم‌مقامی خود منصوب کرد. 


مشخص‌شدن مکان و زمان برپایی نمایشگاه


اولین‌ خبری که از حیدری به‌عنوان قائم‌مقام و سخن‌گوی نمایشگاه امسال منتشر شد، اعلام محل برگزاری این‌ رویداد بود. حیدری در خبری که روز ۵اسفند ۱۴۰۳ منتشر شد، اعلام کرد براساس تصمیم شورای سیاست‌گذاری نمایشگاه، از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ در مصلای امام‌خمینی‌(ره) تهران برگزار می‌شود. به‌این‌ترتیب، خیال بسیاری از شرکت‌کنندگان و مخاطبان نمایشگاه بابت نرفتن به شهر آفتاب و تحمل بعد مسافت آن، راحت شد.


اعلام جزئیات برگزاری نخستین فلوشیپ تهران


اولین‌ خبرها از برگزاری این دوره از نمایشگاه کتاب اسفندماه 1403 منتشر شد و اولین خبر امسال از نمایشگاه سی‌وششم، دربرگیرندۀ سخنان ابراهیم حیدری، قائم‌مقام این‌ رویداد، بود که جزئیاتی از برگزاری نخستین فلوشیپ ایران در نمایشگاه را بیان کرد.


طبق جزئیات مطرح‌شده درباره فلوشیپ تهران، انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان وظیفه برقراری ارتباط موضوعی با ناشران کودک و نوجوان را پذیرفته و وظیفه آماده‌کردن ناشران داخلی برای مذاکره با ناشران خارجی که نیازمند ادبیات و ترمینولوژی بین‌المللی است، به‌عهده این انجمن است. در این مسیر، از ظرفیت آژانس ادبی «اینتروتما» کشور ترکیه که برگزار‌کننده ۱۰ دوره فلوشیپ استانبول بوده و از اطلاعات پایه و سازمان‌یافته بهره گرفته درزمینۀ همکاری برای اطلاع‌رسانی و تقویت دعوت از سایر ناشران، استفاده شده است.


انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان که متولی دعوت از ناشران و آژانس‌های داخلی است، از ناشران و آژانس‌های ایرانیبرای حضور در این رویداد دعوت کرد.


ثبت‌نام ۳۲۰۰ ناشر برای حضور در نمایشگاه


روز ۳۱ فروردین بود که ستاد خبری سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران اعلام کرد با پایان مهلت ثبت‌نام ناشران برای حضور در دو بخش فیزیکی و مجازی این رویداد، بیش از ۲۳۰۰ ناشر برای حضور در این رویداد ثبت‌نام کرده‌اند.


۱۶۲۶ ناشر در بخش حضوری نمایشگاه و ۲۳۶۰ ناشر هم برای بخش مجازی ثبت‌نام کردند که بنا شد وضعیت هرکدام بررسی و حضورشان در بخش فیزیکی یا مجازی اعلام شود.


اعلام فضاهای اختصاص‌یافته برای بخش‌های مختلف


با رسیدن به ۲ اردیبهشت ۱۴۰۴، میزان فضاهای مسقف و غیرمسقف اختصاص‌یافته به بخش‌های مختلف نمایشگاه اعلام شد. به‌این‌ترتیب، اعلام شد شبستان اصلی مصلی با ۳۲هزار مترمربع برای ناشران عمومی در نظر گرفته شده است. نیم‌طبقه دوم شبستان هم به بخش بین‌الملل و رسانه اختصاص داده شده که این‌ فضا بیش از ۸ هزار مترمربع است.


برای برپایی فلوشیپ تهران، سالنی در امتداد محل استقرار سالن کتاب‌های لاتین و عربی و در ضلع جنوب‌غربی حیاط شبستان در نظر گرفته شد و بخش مربوط به ناشران دانشگاهی، در طبقه اول شبستان شرقی شامل ۵ هزار متر سالن و ۲ هزار متر فضای باز مسقف جا داده شد. بخش کتاب‌های لاتین و عربی هم در فضایی بالغ بر ۵ هزار مترمربع در طبقه اول شبستان غربی قرار گرفت.


برای ناشران آموزشی نمایشگاه امسال، دو فضای ۲ هزار مترمربعی در دو سوی گنبدخانه مصلی و برای ناشران کودک و نوجوان هم زیرزمین شبستان شرقی با مساحت ۲۰هزار مترمربع در نظر گرفته شد.

 
اعلام حضور‌نداشتن فیزیکی کتاب‌فروشان در نمایشگاه


کتاب‌فروشان تا سال گذشته و نمایشگاه سی‌وپنجم در نمایشگاه حضور داشتند؛ اما طبق خبری که سوم اردیبهشت منتشر شد، ابراهیم حیدری، قائم‌مقام و سخن‌گوی نمایشگاه، اعلام کرد کتاب‌فروشان در نمایشگاه امسال حضور نخواهند داشت؛ اما می‌توانند پس‌از پایان نمایشگاه، در یک‌ بازه زمانی پنج‌روزه به‌طور مجازی به فروش محصولات خود بپردازند. به‌این‌ترتیب، مقرر شد از ۲۸ اردیبهشت به‌مدت پنج‌ روز، امکان فروش را به‌صورت جداگانه داشته باشند و ضمن اختصاص یارانه‌ای جداگانه تا ۱۰ میلیارد تومان برای آن‌ها، فرصت خرید برای کسانی هم که یارانه‌شان را در نمایشگاه کتاب مصرف نکرده‌اند، از کتاب‌فروشان فراهم شود. حیدری در این‌ خبر گفت: هزینه ارسال این کتاب‌ها نیز توسط مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران برای خریداران پرداخت می‌شود و از کتاب‌فروشان در طول سال در قالب‌های مختلف طرح‌های فصلی به‌شکل حضوری و مجازی، مناسبت‌های مختلف، حمایت خواهد شد.


حضور ۳۰ ناشر و شخصیت فرهنگی عراقی در نمایشگاه


حسین‌علی سبزه، مدیر بخش امور بین‌الملل نمایشگاه در گفت‌وگویی که روز ۸ اردیبهشت با ستاد خبری نمایشگاه داشت، اعلام کرد: درراستای تقویت دیپلماسی فرهنگی، ۳۰ ناشر و شخصیت فرهنگی از کشور عراق در نمایشگاه سی‌وششم حضور پیدا می‌کنند.


برپایی سالن چاپ و نمایش زنده خط تولید چاپ 


هم‌زمان با خبری که به‌نقل از مدیر بخش بین‌الملل نمایشگاه منتشر شد، خبر دیگری درباره برپایی سالن چاپ در نمایشگاه روی خروجی ستاد خبری این‌ رویداد قرار گرفت. به‌موجب این‌ خبر، عباس زارع، مدیرکل دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، اعلام کرد سالن صنعت چاپ در نمایشگاه برپا و برای اولین‌ بار، خط تولید چاپ کتاب به‌صورت زنده نمایش داده می‌شود. این ‌سالن به‌گفته زارع دستاوردهای صنعت چاپ کشور را عرضه می‌کند.


معرفی اپلیکیشن واکا برای اطلاع‌رسانی


سیزدهم اردیبهشت و چهار ‌روز مانده به شروع نمایشگاه، اعلام شد اپلیکیشن واکا Vaka پیش‌از نمایشگاه کتاب کارش را آغاز کرده و هدف اصلی آن اطلاع‌رسانی همۀ فعالیت‌های نمایشگاه است.  


برپایی سالن کارنامه نشر


یکی دیگر از سالن‌های جانبی نمایشگاه کتاب سی‌وششم، سالن کارنامه نشر است که با دو رویکرد کارنامه نشر الکترونیک و کارنامه نشر فیزیکی برپا شده و هدف از برپایی آن، توجه به نسل z و آلفا، جوانان و ایجاد علاقه‌مندی به کتاب و فناوری برای آنان عنوان شده است.


با اجرای سالن کارنامه نشر الکترونیک دسترسی به ۵۰هزار عنوان  کتاب چاپ‌اول ۱۴۰۳ که با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شده و اعلام وصول دریافت کرده‌اند، امکان‌پذیر است. این عناوین از طریق پایگاه الکترونیکی vaka.ir در‌دسترس بازدیدکنندگان قرار می‌گیرد.


در بخش فیزیکی سالن کارنامه نشر هم، در فضایی به‌مساحت بیش از ۱۰۰ مترمربع بیش از ۲۰ هزار عنوان کتاب‌ چاپ‌اول ۱۴۰۳ که با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شده و اعلام وصول دریافت کرده‌اند، به نمایش درمی‌آیند.


برگزاری نشست خبری نمایشگاه و معرفی مهمان‌ ویژه


نشست خبری این‌ دوره از نمایشگاه، صبح دوشنبه ۱۵ اردیبهشت در سالن غدیر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد و مدیران و مسئولان این‌ رویداد ضمن تشریح جزئیات برپایی آن، به سؤالات خبرنگاران پاسخ دادند.


سخن‌گوی نمایشگاه در این ‌نشست اعلام کرد عراق با حضور ۲۰ ناشر، مهمان ویژه این‌دوره نمایشگاه است.


در این ‌نشست همچنین اعلام شد بیش از ۴۰ مهمان از کشورهای مختلف در نمایشگاه حضور دارند.


براساس آماری که در نشست خبری اعلام شد، در بخش ناشران داخلی نمایشگاه ۲ هزار‌ و ۳۶۳ ناشر حضور پیدا کرده‌اند که ۱۶۲۰ ناشر به‌صورت حضوری و در مجموع همگی در بخش مجازی حضور پیدا کرده‌اند که در ۷۵ هزار متر‌مربع مسقف جانمایی شده‌اند.


رئیس نمایشگاه هم از افزایش ۱۵ تا۲۰ درصدی حضور ناشران عمومی در نمایشگاه و اختصاص ۲۰۰‌ میلیارد تومان بن خرید کتاب خبر داد.


یارانه خرید کتاب برای دانشجویان و طلاب


ثبت‌نام دانشجویان و طلاب برای دریافت بن خرید کتاب از دیروز ۱۶ اردیبهشت آغاز شد. سقف یارانه اعتباری خرید کتاب برای دانشجویان و طلاب یک‌میلیون تومان است که از این مقدار۵۰۰ هزار تومان سهم مشارکت دانشجویان و طلاب بوده و ۵۰۰ هزار تومان سهم مشارکت معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.


و در نهایت، آغاز سی‌وششمین بهار کتاب ایران


مراسم افتتاحیه سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران هم صبح امروز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت با حضور محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن جوادی رئیس نمایشگاه، احمد فکاک البدرانی وزیر فرهنگ و گردشگری عراق و عبدالوهاب الراضی رئیس اتحادیه ناشران عراق برگزار شد.


سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران ۱۷تا۲۷‌ اردیبهشت‌ ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امام‌خمینی‌(ره) برگزار می‌شود. هم‌زمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقه‌مندان مهیا می‌کند.

به ما بپیوندید: