
خیلیها میخواستند یاد شهید رئیسی همراه با پیکرش دفن شود
1404/02/19-18:18
راوی کتاب «راز پرواز» معتقد است خیلیها دوست داشتند یاد و خاطره شهید آیتالله رئیسی پساز شهادتش، همراه با پیکرش دفن شود؛ اما امروز بهجای آقای رئیسجمهور، «شهید جمهور» را داریم.
بهگزارش ستاد خبری سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، مراسم رونمایی از کتاب «راز پرواز» با حضور علی بهادری جهرمی، وحید یامینپور، مهدی خانعلیزاده، مهدی مجاهد و محمدعلی اسلامی، بعدازظهر امروز، جمعه 19 اردیبهشت 1404 در غرفه «رئیسی عزیز ما» در نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد.
در ابتدای این نشست، خانعلیزاده بهعنوان مجری برنامه، گفت: اتفاقی که 30 اردیبهشت سال گذشته رخ داد، فقط ایران را متحول نکرد. ورودیه این کتاب را که مطالعه کنید، متوجه میشوید که آن اتفاق منطقه را درگیر کرد و جهان را تغییر داد.
تلاش برای مخدوش نشدن روایت در غبار زمان
در ادامه، مهدی مجاهد، راوی کتاب «راز پرواز» گفت: 30 اردیبهشت 1403 باعث یک تحول در فعالیتهای ما شد. سال گذشته در آن روز، در همین ساعتها بود که پیکرهای شهدای سانحه هلیکوپتر تحویل وادیالرحمه تبریز شد و تازه آن زمان بود که به خودمان آمدیم و از بهت و حیرت درآمدیم.
وی افزود: 31 اردیبهشت برای ما یادآوری عصر عاشورا بود. از وقتی که از آیتالله رئیسی خداحافظی کردیم و زمانی که بالای سرش رسیدیم، به تعابیری که مقام معظم رهبری درباره شهید رئیسی به کار برده بودند، فکر میکردیم. برای روایت آن روزها احساس تکلیف میکردیم، همچنین، بیان اتفاقات و واقعیتهایی که تا شهید رئیسی زنده بود، بهدلیل فضای غبارآلود گفته و شنیده نشدند. روایتهای این کتاب روایتهایی تلخاند؛ بهویژه روزهای منتهی به شهادت. ما موظف بودیم روایتهای امیدآفرینی داشته باشیم؛ چون خود شهید رئیسی هم میگفت: «ابرپروژه من تزریق امید به جامعه است.» روی همین حساب، ما هم سعی کردیم روایتهای کتاب امیدآفرین باشند و بهگمانم، این اتفاق بهقدر بضاعتمان افتاده است.
معاون هماهنگی پیگیریهای ویژه و خدمات مدیریت دفتر رئیسجمهور شهید، در پایان گفت: ما در این کتاب صرفاً روایت کردهایم و مطالبمان تحلیل نیست. «راز پرواز» دربرگیرنده روایت مستندات است و امیدوارم آغازی برای این روایت ها باشد.
در ادامه، خانعلیزاده یادآوری کرد: شهید رئیسی چهار روز پیشاز شهادتش، در جلسه هیئتدولت گفت: «علیه من صحبت میکنند و تهمت میزنند؛ اما من مکلفم صبر کنم؛ چون شاگرد شهید بهشتیام.»
چله کمال
سخنران بعدی این برنامه، محمدعلی اسلامی بود که گفت: عمیقاً باور دارم در میانه جنگ روایتهاییم و جهاد تبیین بخشی از این جنگ را تشکیل میدهد. 20 روز از حادثه شهادت شهید رئیسی گذشته بود که دیدیم روایت دشمن از ماجرا بهقدری غلبه دارد که مظلومیت شهید رئیسی را شدیدتر میکند. جمعبندیمان این بود که هرچه سریعتر به روایتی متقن از زندگی او برسیم که این تلاش با حدود 73 ساعت مصاحبه پیگیری شد.
وی افزود: بخشی از روایتهای آقای مجاهد که مربوط به 40 روز آخر زندگی شهید رئیسی بود، حجم قابلتوجهی داشت و احساس کردیم در مسیر معنوی شهید رئیسی، این 40 روز یک چله خاص محسوب میشود که توانسته او را به این مقام برساند. در این برهه، آزمون پرهیز از حب و مقام که از سختترین بزنگاههای زندگی انسان است، آزمون تحمل تهمتها و افتراها و از همه مهمتر، شجاعت در پشتیبانی از عملیات «وعده صادق» دیده میشود. این عوامل، دولت را در یک وضعیت خطرناک قرار میدادند؛ درحالیکه فعالیتهای انتخاباتی رقبا هم در آن سال شروع میشدند.
نویسنده کتاب «راز پرواز» در ادامه گفت: احساس کردیم روایت این 40 روز از زندگی شهید رئیسی واجبتر است و امیدوارم از باقی روایتهای آقای مجاهد هم کتابهای دیگری در راه باشد؛ چون میدانم کتاب دیگری براساس این مصاحبهها درحال تدوین است که «آقای رئیسجمهور» نام دارد.
اسلامی گفت: یکی از نقاطقوت کتاب «راز پرواز» نزدیکی روایت به حادثه است؛ چون غبار زمان بر خاطرات مینشیند و مصلحتاندیشی باعث میشود روایت مخدوش شود.
علی بهادری جهرمی نیز بهعنوان سخنران بعدی این مراسم گفت: وقتی درباره یک شخصیت یا موضوع کار میکنیم، هرچه راوی به شخصیت یا موضوع نزدیکتر باشیم، روایت دقیقتر میشود. آقای مجاهد از اوایل دهه 1390 با شهید رئیسی کار کرده و رابطه کاریاش با او در قوه قضائیه و دولت عمیقتر شده است. ایشان شاید جزو نزدیکترین افراد به شهید رئیسی باشند؛ چراکه مسئول پیگیریهای دفتر ایشان، چه در قوه قضائیه و چه در ریاستجمهوری و همیشه در جریان جزئیات امور بودند.
وی افزود: امکان نداشت شهید رئیسی در موقعیتهای مختلف باشد و یک پای اصلی موقعیتها و اتفاقات، آقای مجاهد و دفترش نباشد. به همین دلیل، ایشان به جزئیات منش و روش شهید رئیسی ا
شراف دارد. ما وقتی خود شهید رئیسی را پیدا نمیکردیم، به آقای مجاهد زنگ میزدیم. این هم یک امر سلیقهای نبود؛ چون میدانستیم وقتی آقای رئیسی در دسترس نیست، چه باید بکنیم.
سخنگوی دولت سیزدهم گفت: کتاب «راز پرواز» دیشب ساعت 23 به دست من رسید و با شروع به مطالعهاش، نتوانستم بخوابم. تا ساعت 2 بامداد امروز بیدار بودم و تمامش کردم. این کتاب یک منبع موثق است و برایم بسیار جذاب بود.
یک فریم 40روزه از جهاد 1000روزه شهید رئیسی
بهادری جهرمی گفت: درباره روایتگری و شیوه تدوین کتاب باید بگویم انتخاب چنین سوژهای یعنی همان 40 روز آخر زندگی شهید رئیسی، خوب است و مخاطب احساس میکند یک فریم 40روزه از جهاد 1000روزه شهید رئیسی در دولت را ناظر است. فرازهایی از کتاب بود که بهخاطر مطالعهشان لبم را گزیدم. میدانید که سخنگو کمی دیپلمات است و رعایت موضوعاتی را میکند. لبم را گزیدم؛ چون میدانم روایت برخی موضوعات در کتاب، برای آقای مجاهد تبعات دارد. کتاب هم سانسور ندارد و البته طبق مشی شهید رئیسی روایتهایش طوری هستند که اختلافافکن نباشند.
وی در پایان گفت: همیشه آقای مخبر به دفتر شهید رئیسی میرفت تا با ایشان گفتوگو کند؛ اما در دو نوبت شهید رئیسی بود که به دفتر آقای مخبر رفت: یکی برای عملیات وعده صادق و یکی هم موضوع تنظیم بازار.گاهی طاقتم طاق میشد.
وحید یامینپور، دبیر شورای عالی جوانان در دولت سیزدهم هم بهعنوان سخنران بعدی این مراسم گفت: آقای مجاهد در این کتاب مجاهدت کرده است. علتش این است که چند هفته پیشاز شهادت شهید رئیسی، آقای مجاهد از من دعوت کرد به دفترش بروم و آنجا پیشنهاد داد سلسلهجلساتی تشکیل بدهیم تا آقای رئیسی روایت شود؛ نه برای انتخابات بعدی، بلکه برای خودش و اینکه تلاش کنیم شخصیت و منش حکمرانیاش که در اخبار گفته نمیشود، ثبت شود. در تهیه و تدارک این کار بودیم و من اصرار میکردم که آقای مجاهد بهعنوان یکی از نزدیکترین افراد به شهید رئیسی، یا خود روایتها را ثبت کند یا اگر مایل نیست، من اقدام به این کار کنم.
وی افزود: در گیرودار این صحبتها بودیم که حادثه 30 اردیبهشت رخ داد و بعدازآن، صحبت تهیه این کتاب مطرح شد. آقای مجاهد گاهی نکاتش را مینوشت و برایم میفرستاد تا نظر بدهم. با خواندن این نکات گاهی طاقتم طاق میشد و نمیتوانستم تا آخر مطلب پیش بروم؛ چون تعجب میکردم ایشان چگونه این مطالب را نوشته؛ هم مراقب شخصیت شهید رئیسی بوده، هم مراقب نظام بوده و هم ملاحظات زیادی را در نظر داشته است. پس، نوشتن این کتاب کار دشواری بود و این دشواری بر ارزش روایتهای آن افزوده است.
«راز پرواز» سوگنامه است
دبیر پیشین شورای عالی جوانان در ادامه گفت: آقای مجاهد در این کتاب گزارشگر روایتها نیست. این کتاب یک سوگنامه است. ما در دولت به اقای رئیسی ارادت داشتیم و مریدش محسوب میشدیم. آقایان بهادری جهرمی و مجاهد اینگونه بودند و همه ما با رئیسجمهور رابطه عاطفی داشتیم؛ نه بهعنوان یک چهره سیاسی یا چهره اول اجرایی کشور، بلکه چون از او صفات و شیوه خوبی دیده بودیم و ناراحت بودیم که چرا نمیتوانیم به مردم منعکسش کنیم. شهید رئیسی در مسیر ارزشها تلاش میکرد وخدا هم به کارش برکت میداد. همه این تلاشها سهمی از نتایج را به بار میآورد؛ کارآمدی نظام، اعتماد مردم، تجلی حقیقت ولایت، و... . بهنظرم، در ماههای پایانی زندگیاش، شهید رئیسی آنقدر تأثیرگذار بود که قدم بعدیاش نمی توانست جز شهادت باشد. یعنی حداکثر نتیجهبخشی در نظام اسلامی ایران و منطقه را داشت و طبق دعایی که برای همین نتیجهبخشی در نمازهای شبش داشت، باید شهید می شد.
بخش پایانی این مراسم به بیان سخنانی توسط مجاهد اختصاص داشت که گفت: شهید رئیسی هم زمان حیاتش و هم پساز شهادتش، با یک جریان تخریب و تحریف روبهروست و ما برای مقابله با این جریان، راهی جز روایت نداریم.
وی افزود: زدن برخی حرفها هزینه دارد. خیلیها میخواستند پساز سقوط هلیکوپتر، یاد و خاطره شهید رئیسی هم با پیکر او دفن شود؛ اما باآنکه ما امروز آقای رئیسجمهور را نداریم؛ «شهید جمهور» را داریم که روز 31 اردیبهشت 1403 متولد شد.
سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۱۷ اردیبهشت شروع شده و تا ۲۷ اردیبهشتماه ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امام خمینی(ره) برپا خواهد بود. این رویداد بهشکل مجازی نیز در https://book.icfi.ir درحال برگزاری است.